Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΗ ...

Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζει to "Αρχοντικο Βουβαλη",ισως το πιο γνωστο αρχοντικο οικιμα του νησιου μας,αυτο της οικογενειας του ευεργετη της Καλυμνου, Νικολαου Βουβαλη.
Εικονες εγκατάλειψης που ειναι εμφανείς  δια γυμνου οφθαλμου δημιουργώντας ταυτόχρονα  αισθήματα απογοήτευσης και θλίψης,για την εικονα που παρουσιαζει σημερα ενα οικημα -συμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς... 
Σημειώνεται δε,οτι καθε τρεις και λιγο τα τελευταια 8 χρονια ολο κατι "ακουγεται" για ενταξη του Αρχοντικού σε Ευρωπαικα προγραμματα, αλλα επι της ουσιας ποτε δεν αποτελεσε προτεραιότητα καμμιας Δημοτικης και Αρχαιολογικής Αρχης...

Ειναι κριμα οταν η λαικη παραδοση που σχετιζεται αμεσα με την θαλασσα και κυριως με την σπογγαλιεια και που διατηρείται ζωντανή σε ενα νησι οπως ειναι η Καλυμνος, ενα τετοιο πολιτιστικό μνημείο οπως το Αρχοντικο Βουβαλη να μην εχει την αντίστοιχη στηριξη απο ολους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αρχαιολογικης Υπηρεσια Δωδ/σου,Δημος ,Περιφερεια )..

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΗ
Πρόκειται για την οικια του μεγαλου σπογγέμπορα και ευεργετη της Καλυμνου Νικολαου Βουβαλη, που κτιστηκε στα τελη του 18ου αιων.και αποτελει χαραχτηριστικό δειγμα της νεοκλασσικης νησιωτικης αστικης αρχιτεκτονικής στην Καλυμνο.
Απο το 1981 λειτουργει ως επισκέψιμος Μουσειάκος Χωρος,ενω εως το 2004 φιλοξενουσε και μερος του εκθεσιμου αρχαιολογικου υλικου της Καλυμνου προερχόμενα από ανασκαφές, παραδόσεις και κατασχέσεις αρχαίων.

Προικώο της Αικατερίνης Πελεκάνου, το οποίο ο σύζυγός της Νικόλαος Βουβάλης, ο μεγαλύτερος σπογγέμπορας της Καλύμνου, τροποποίησε και διεύρυνε στα τέλη του 19ου αιώνα, τη δεκαετία του 1890.
Διαθέτει οκτώ (8) δωμάτια στο ισόγειο, πέντε (5) στον πρώτο όροφο και πέντε (5) στον δεύτερο, στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα της οικοσκευής του σε τρία (3) δωμάτια (γραφείο, τραπεζαρία, σαλόνι).  
Από τα δεκαοχτώ (18) συνολικά δωμάτια του Αρχοντικού είναι σήμερα οργανωμένα και επισκέψιμα μόνο τρία: το Γραφείο του Ν. Βουβάλη, ο επαγγελματικός χώρος του δραστήριου εμπόρου, η Τραπεζαρία, το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής και το Σαλόνι, ο χώρος όπου οι οικοδεσπότες υποδέχονταν εξέχοντα πρόσωπα και γιόρταζαν σημαντικά γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «DARWINKALYMNOS NEWS”

Αγαπητοί φίλοι Όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ, θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου με την παράτ...