ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ
Δειτε αφιερωμα της εφημεριδας "ΕΘΝΟΣ" (της 13/6/16) για τον Καλυμνιο καλλιτεχνικο διευθυντη του Northern Territories Fashion Week, Mιχαλη Τσαγκαρη, που αν και γεννήθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, όπου μετανάστευσε ο πατέρας του από την Κάλυμνο πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, μεγάλωσε σε ένα άκρως ελληνικό περιβάλλον.
Ο Ελληνας πίσω από την επανάσταση των Αβορίγινων στις... πασαρέλες
Στις πασαρέλες της Αυστραλίας μια 19χρονη καλλονή γράφει Ιστορία. Η Μανόλια Μαϊμούρου, μια κοπέλα Αβορίγινας, που ζει σε μια απομονωμένη κοινότητα στα ανατολικά με όλες τις παραδόσεις της φυλής της, έγινε η πρώτη ιθαγενής που καταφέρνει να φτάσει στον τελικό των καλλιστείων της χώρας.
Πίσω από αυτή την «επανάσταση» στις πασαρέλες και την ανατροπή των στερεοτύπων απέναντι στους ιθαγενείς βρίσκεται ένας Ελληνας, ο Μιχάλης Τσαγκάρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Northern Territories Fashion Week, ο οποίος μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για το πώς άνοιξε τον χώρο της μόδας στη 19χρονη Μανόλια και για τα σχέδιά του να έρθει μαζί της στην Ελλάδα.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος με τη δική της καταγωγή μπορεί να θεωρείται όμορφος», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκάρης. Η Μανόλια κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό ομορφιάς της Βόρειας Επικράτειας (Northern Territories) και θα διαγωνιστεί στις 22 Ιουλίου στον τελικό των καλλιστείων της Αυστραλίας και, αν κερδίσει και εκεί, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό της Μις Κόσμος.
«Είναι η πρώτη 100% ιθαγενής -που δεν έχει ούτε έναν λευκό στο γενεαλογικό της δέντρο- η οποία το πετυχαίνει αυτό. Μεγάλωσε, ζει και εργάζεται με παιδιά σε σχολεία σε μια απομονωμένη κοινότητα 900 κατοίκων, στη Γίρκαλα, με ισχυρή κουλτούρα ιθαγενών. Η κοντινότερη πόλη, το Ντάργουιν, βρίσκεται σε απόσταση 600 χιλιομέτρων και ζει με παραδοσιακό τρόπο, με τελετουργίες, ερμηνεία ονείρων και κυνήγι», λέει ο κ. Τσαγκάρης. Πρόκειται για μια παράκτια κοινότητα, γνωστή για την τέχνη ιθαγενών, την κουλτούρα και τους τραγουδιστές της.
«Την είδα πρώτη φορά το 2014, όταν περπατούσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης μου Ντάργουιν, τρεις εβδομάδες πριν από την επίδειξη μόδας, για την οποία είχαμε τα πάντα έτοιμα. Την είδα από πίσω να στέκεται σε ένα ΑΤΜ και εντυπωσιάστηκα με την ψηλόλιγνη φιγούρα της και την κομψότητά της. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίον έβγαλε την κάρτα της από την τσέπη και την έβαλε στο μηχάνημα είχε τόση χάρη», μας αφηγείται ο Μιχάλης Τσαγκάρης, ο οποίος, όπως είπε, κατατρόμαξε την κοπέλα, όταν την πλησίασε και της πρότεινε να γίνει ένα από τα μοντέλα του για το NT Fashion Week. «Τελικά κατάλαβε ότι δεν προσπαθούσα να της κάνω καμάκι και γέλασε σαν κοριτσάκι που την επέλεξα. Αρνήθηκε την πρόταση επειδή τότε είχε τις τελικές εξετάσεις της στο λύκειο και αυτό ήταν όλο», μας είπε.
«Στην αρχή είχε άγχος»
«Την ξαναπέτυχα έναν χρόνο αργότερα, όταν ήμουν στο σούπερ μάρκετ και έψαχνα υλικά για να φτιάξει η μαμά μου γεμιστά», συνέχισε χαρακτηριστικά την αφήγησή του ο Τσαγκάρης, παιδί ενός Καλύμνιου και μιας Αγγλίδας. «Σε παρακαλώ, πες μου ότι αυτή τη φορά μπορείς να γίνεις μοντέλο μου», της είπε, ενώ το NT Fashion Week του 2015 ήταν προγραμματισμένο για έξι εβδομάδες αργότερα. Την επόμενη μέρα τον πήρε τηλέφωνο, του απάντησε θετικά και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία τους.
«Οταν ξεκίνησε στη δουλειά μου είπε ότι είχε πολύ άγχος. Το μεγαλύτερο θέμα της ήταν ότι δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ σε ένα δωμάτιο με τόσο πολλούς λευκούς και φοβόταν ότι θα την αντιμετώπιζαν αρνητικά. Τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο, όλοι την υποδέχθηκαν θερμά και την πρώτη φορά που περπάτησε στην πασαρέλα το πλήθος ενθουσιάστηκε. Υπήρχε επιτέλους μια πραγματική αντανάκλαση της αυστραλιανής κουλτούρας στην πασαρέλα», είπε. «Ηδη γράφει Ιστορία, αλλά ειδικά αν κερδίσει και εκπροσωπήσει την Αυστραλία θα κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς αντιμετωπίζουν οι Αυστραλοί τους ιθαγενείς», εκτίμησε ο Ελληνας μάνατζερ.
Ο Μιχάλης Τσαγκάρης, αν και γεννήθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, όπου μετανάστευσε ο πατέρας του από την Κάλυμνο πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, μεγάλωσε σε ένα άκρως ελληνικό περιβάλλον. «Ακόμα και η Αγγλίδα μητέρα μου μιλάει ελληνικά με ελληνική προφορά, γράφει και διαβάζει ελληνικά. Τηρούμε πολύ στην Αυστραλία τις ελληνικές παραδόσεις και τον τρόπο που σεβόμαστε την οικογένεια και την εκκλησία, μας μεγάλωσαν με πολύ ελληνικό τρόπο».
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα που έχει καταπιαστεί με πολλά επαγγέλματα μέσα από τα οποία ανέπτυξε μια σειρά από δεξιότητες. Ξεκίνησε ο ίδιος ως μοντέλο στην Αυστραλία, είναι χορευτής και χορογράφος, για μία δεκαετία διηύθυνε ένα τηλεφωνικό κέντρο σε μια μεγάλη εταιρεία του Σίδνεϊ, ενώ εργάστηκε για έναν χρόνο δίπλα στον πατέρα του που είναι υδραυλικός.
Κατάφερε να μαζέψει τα χρήματα για να ζήσει για δυόμισι χρόνια στην Αθήνα, μεταξύ 2002 και 2004, για να επιστρέψει ξανά στην πόλη όπου γεννήθηκε.
Τα προϊόντα που παράγει η περιοχή του στην Αυστραλία ήταν η πηγή της έμπνευσης από την οποία ξεκίνησε η επιτυχημένη πορεία του στον χώρο της μόδας.
Η συνεργασία με την... Κέλλυ Κελεκίδου
«Η Μανόλια θέλει πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα»
«Εδώ στην περιοχη μας του Ντάργουιν παράγονται τα μαργαριτάρια Πασπάλη, ενός άλλου Ελληνα, δέρμα κροκόδειλου για τον οίκο Hermes και πολλοί σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει συλλογές βασισμένες στην κουλτούρα του τόπου, το τοπίο και τα χρώματα. Σκέφτηκα ότι έχουμε μία σπουδαία ιστορία και ότι πρέπει να τη δείξουμε στον κόσμο» λέει ο Μ. Τσαγκάρης. Ετσι, το 2012 με τη στήριξη της οικογένειάς του και με πολλή προσπάθεια, μιας και στην περιοχή του ο κόσμος της πασαρέλας ήταν άγνωστος και έπρεπε να τα κάνει όλα μόνος του από το μηδέν, κατάφερε να διοργανώσει το πρώτο NT Fashion Week, το οποίο έχει ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία. Τρία χρόνια αργότερα στην επίδειξή του έμελλε να συμμετάσχει το ταλέντο που ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα «Μανόλια» και όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης να γράφουν για εκείνη και το «success story» του Μιχάλη Τσαγκάρη.
Μάλιστα ο ταλαντούχος καλλιτεχνικός διευθυντής μάς εκμυστηρεύθηκε ότι του χρόνου μπορεί να θαυμάσουμε τη Μανόλια και στην Ελλάδα. «Είναι φίλη μου η Ελληνίδα τραγουδίστρια Κέλλυ Κελεκίδου και όταν ήρθε στην επίδειξη και τη γνώρισε εμπνεύστηκε τόσο πολύ που την επόμενη ημέρα αποφάσισε να ξεκινήσει μια συλλογή ρούχων ''Magnolia by Kelly'' που θα βασίζεται στην αισθητική και την τέχνη των Αβορίγινων. Δουλεύουμε σε αυτό εδώ και έναν χρόνο και ψάχνουμε να βρούμε τον σωστό τρόπο να το κάνουμε γιατί είναι δύσκολο να πετύχεις το στυλ και να πάρεις την άδεια να το χρησιμοποιήσεις, γιατί είναι κάπως ιερό», ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης, ο οποίος σημειώνει ότι αν η Κελεκίδου συμμετάσχει του χρόνου στη Fashion Week της Αθήνας, το σόου θα ανοίξει η Μανόλια, ενώ προγραμματίζει να τη συμπεριλάβει και στο επόμενο βιντεοκλίπ της.
«Η Μανόλια είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική να έρθουμε στην Ελλάδα και, μάλιστα, μου είπε ότι αν θέλω να μάθω να μιλάω τη γλώσσα της, θα πρέπει να τη διδάξω κι εκείνη ελληνικά!». Η Μανόλια μιλάει ήδη αγγλικά και τρεις γλώσσες Αβορίγινων, οι οποίες, όπως λέει ο Μιχάλης, θυμίζουν πολύ τους ήχους των ελληνικών, σε βαθμό που πολλές φορές προς στιγμήν τα μπερδεύει... με τη γλώσσα μας όταν ακούει ιθαγενείς να τα μιλούν.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Η πρώτη επαφή
«Την είδα από πίσω να στέκεται σε ένα ΑΤΜ και εντυπωσιάστηκα με την ψιλόλιγνη φιγούρα της και την κομψότητά της. Οταν της πρότεινα να γίνει μοντέλο αρνήθηκε, αλλά έναν χρόνο μετά την ξαναπέτυχα σε σούπερ μάρκετ και είπε τελικά το ναι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου