Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΟΔΗΓΟΣ: VISA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

AYΣΤΡΑΛΙΑ 
Με την οικονομική κρίση και την προσφυγικό ζήτημα να προβληματίζει τον ευρωπαϊκό νότο, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες εκείνοι που αντιμετωπίζουν την Αυστραλία ως τη γη της επαγγελίας. Πολλοί από αυτούς τους συμπατριώτες μας όμως δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν μια άδεια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία και τις δυσκολίες που κρύβει αυτό το εγχείρημα.
Χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια το μακρύ ταξίδι προς την Αυστραλία, με στόχο να καταφέρουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα, κάνοντας μια νέα αρχή.
Ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο εάν δεν γίνει με μεθοδικότητα και με τα κατάλληλα εφόδια.
Το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, συχνά πυκνά δέχεται μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και δεν γνωρίζουν το πώς.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες όμως διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, για αυτό καλό είναι οι υποψήφιοι μετανάστες να έρχονται σε επαφή με τις αυστραλιανές πρεσβείες στον τόπο διαμονής τους.

Οι τέσσερις πιο δημοφιλείς βίζες 
για τους Έλληνες μετανάστες

Τέσσερις είναι η πλέον δημοφιλής άδειες εισόδου στην χώρα για τους Έλληνες μετανάστες: η εργασιακή visa, η φοιτητική visa, η τουριστική visa και η συντροφική βίζα. 
Η εργασιακή visa ξεχωρίζει σε δύο κατηγορίες στην εργασιακή visa 457 και στην General Skill Migration Visa.

Visa εργασίας

H εργασιακή visa 457 αρχικά εκδίδεται ως άδεια προσωρινής παραμονής στην χώρα, με την προϋπόθεση ο εργαζόμενος να παραμείνει με τον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν οι προοπτικές να καταθέσει ο εργαζόμενος αίτηση για μόνιμη παραμονή στην χώρα.
Eν αντιθέσει για την General Skill Migration Visa, ο υποψήφιος μετανάστης δεν χρειάζεται να έχει σπόνσορα, ωστόσο υπόκειται σε μια σειρά αυστηρότερων κριτηρίων.

Φοιτητική visa

Η φοιτητική βίζα μια ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Ελλήνων ωστόσο αν και οι υποψήφιοι μετανάστες είναι πτυχιούχοι των επαγγελμάτων τα οποία ζητά η Αυστραλία (ολόκληρη την λίστα του υπουργείου μετανάστευσης θα την βρείτε εδώ) πολλοί από αυτούς δεν έχουν γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Τα αγγλικά και η καλή γνώση τους αποτελούν αυστηρή προϋπόθεση για μια τέτοια visa, αν και δεν λείπουν οι περιπτώσεις Ελλήνων που έρχονται στην Αυστραλία με σκοπό να μάθουν την γλώσσα και στην συνέχεια να επιδιώξουν μια τέτοια άδεια παραμονής, ευρύνοντας παράλληλα το επαγγελματικό τους πεδίο.
“Η άδεια παραμονής με σκοπό την φοίτηση σε κάποιο αυστραλιανό εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελεί την γέφυρα για μια εργασιακή visa στο μέλλον», σύμφωνα με τον μεταναστευτικό πράκτορα της εταιρίας Viva Visa, Χάρη Γατσούλη.

Τουριστική visa

Η τουριστική visa, εκτιμά ο μεταναστευτικός πράκτορας, Χάρης Γατσουλης, αποτελεί την άδεια προσωρινής παραμονής που μπορεί εύκολα να βγάλει όποιος σκοπεύει να επισκεφτεί την Αυστραλία από το ταξιδιωτικό πρακτορείο που θα εκδώσει και το εισιτήριο του.
Η Ελλάδα λόγω ότι αποτελεί χώρα μικρού κινδύνου, σύμφωνα με το υπουργείο μετανάστευσης πάντα, έχει ακόμη αυτή την δυνατότητα τέτοιων αδειών εισόδου στην χώρα.
H visa αυτή σύμφωνα με τον Χάρη Γατσούλη, δίνει την δυνατότητα στον Έλληνα που σκοπεύει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία να έρθει στην χώρα και να εξετάσει το κατά πόσο ο τρόπος ζωής ή και το κόστος διαβίωσης είναι αυτό που ο ίδιος επιθυμεί.

Visa συντρόφου

Μια ακόμη visa με την οποία συνδέονται οι Έλληνες είναι η συντροφική, με πολλές περιπτώσεις Ελλήνων μεταναστών να έρχονται στην Αυστραλία, ακολουθώντας τον ή την σύντροφό τους.
Στην περίπτωση αυτή τα κριτήρια είναι ακόμη πιο ελαστικά, με την προϋπόθεση όμως πως οι σύντροφοι τους είναι Αυστραλοί υπήκοοι.
Σε αυτή την περίπτωση η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεν αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση, αλλά ούτε και το επάγγελμα που ασκεί στην Ελλάδα ο υποψήφιος μετανάστης, είναι αναγκαίο να βρίσκεται στην λίστα των επαγγελμάτων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Στην Αυστραλία για σπουδές

Όσον αφορά εκείνους τους συμπατριώτες μας που θα ήθελαν να έρθουν έως την Αυστραλία με σκοπό να συνεχίσουν εδώ τις σπουδές τους, αυτό, σύμφωνα με τον μεταναστευτικό πράκτορα Χάρη Γατσούλη, έχει να κάνει με το πτυχίο που έχουν στα χέρια τους, με τα πανεπιστημιακά πτυχία να έχουν μεγαλύτερο κύρος σε σχέση με εκείνο κάποιου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.
«Κάθε πτυχίο έχει όμως διαφορετικές προοπτικές και πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά», ξεκαθαρίζει ο κύριος Γατσούλης.
Το πρόγραμμα Recognition of Prior Learning, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αναγνωρίζει την γνώση και την προηγούμενη εμπειρία ενός μετανάστη με κάποιο επάγγελμα (σπουδές στο πεδίο αυτό), δίνοντας του την δυνατότητα να σπουδάσει και πάλι στο αντικείμενο αυτό χωρίς να χρειάζεται να φοιτήσει όλα τα έτη που απαιτούνται για την αποφοίτηση.

Αυστηρότερη η έκδοση αδειών μόνιμης 
παραμονής στην Αυστραλία μετά το 2015

Αυστηρότερη η έκδοση αδειών παραμονής από τον Ιούλιο του 2015 μετά την αλλαγή που έφερε η κυβέρνηση Μάλκολμ Τέρνμπωλ μετονομάζοντας το υπουργείο Μετανάστευσης και Υπηκοότητας, σε υπουργείο Μετανάστευσης και Φύλαξης των Συνόρων.
Έκτοτε οι έλεγχοι που γίνονται είναι πιο αυστηροί, προς αποφυγή της εισόδου στην χώρα ανθρώπων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το κοινωνικό σύνολο.
Έτσι η κάθε περίπτωση υποψηφίου μετανάστη στην Αυστραλία εξετάζεται με σχολαστικότητα, ωστόσο η περίπτωση των Ελλήνων μεταναστών είναι σε καλύτερη μοίρα καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στην λίστα των χωρών χαμηλού κινδύνου για το νέο υπέρ υπουργείο.
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να μεταναστεύσετε στην Αυστραλία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Φύλαξης των Συνόρων.
 (ΠΗΓΗ SBS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «DARWINKALYMNOS NEWS”

Αγαπητοί φίλοι Όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ, θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου με την παράτ...