ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ:ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κάλυμνος 19/07/2016
ΠΡΟΣ:ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΜΜΕ
ΘΕΜΑ: «Υποθαλάσσιο Πάρκο , Κίτρινο Γράμμα στο συρτάρι!!»
Η Κάλυμνος μας, κατά κοινή ομολογία ,είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου. Τόπος με σπουδαία φυσική ομορφιά, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, που την κάνουν μοναδική ανάμεσα στα νησιωτικά συμπλέγματα. Μπορεί κάλλιστα και χωρίς υπερβολές, να γίνει ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός.
Διαθέτει απίστευτες ορεινές διαδρομές. Δυνατές συγκινήσεις αναρρίχησης. Μυστικά σπήλαια. Εκπληκτικές παραλίες .Σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, με Καλύμνιους του εξωτερικού που λατρεύουν στην κυριολεξία αυτό το νησί και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν.
Ένα κόσμο απέραντα φιλόξενο με έντονη την παραδοσιακή φυσιογνωμία. Παράδεισος πολιτισμού και γευστικών προτάσεων.
Με μοναδική σχέση των Καλυμνίων με τη θάλασσα.
Με βαθιά ιστορία που μαγεύει, όλα αυτά κάνουν την Κάλυμνο απίστευτα ανταγωνιστική.
Όμως, παρ΄ όλα τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως τόπος, η Κάλυμνος παραμένει ακόμα αναξιοποίητη στον τουριστικό τομέα.
Οι Καλύμνιοι εγκλωβισμένοι στην μάστιγα της ανεργίας, σκορπούν στα πέρατα της οικουμένης, για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, ενώ κάλλιστα μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, επενδύοντας και αξιοποιώντας σωστά την τουριστική προοπτική. Περισσότερο από ποτέ, τώρα τίθεται η αναγκαιότητα αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων .
Τα υπέροχα αναρριχητικά μας πεδία ήδη κατέχουν περίοπτη θέση ανάμεσα στους αναρριχητικούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Οι καταδύσεις είναι ο έτερος αναπτυξιακός πόλος του νησιού μας με τεράστια δυναμική. Στο πλαίσιο των καταδύσεων δημιουργήσαμε το υποθαλάσσιο πάρκο των Αργινωντών.\
Το έτος 2010 ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες κτιριακές και υπαίθριες εγκαταστάσεις του Καταδυτικού Κέντρου Αργινωντών ,με προϋπολογισμό περίπου 1.100.000 ευρώ.
Το λειτουργικό περιεχόμενο των χερσαίων εγκαταστάσεων που αφορά στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη δημιουργία ενός πόλου, μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού ,εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Leader Αλιείας από τον Νοέμβριο του 2010 με προϋπολογισμό περίπου 250.000ευρώ.
Το έργο συνολικά, σε συνδυασμό με επιλεγμένες περιοχές καταδύσεων σε διάφορες αποστάσεις από αυτό, θα αποτελούσε τον κεντρικό πόλο ενός θεματικού δικτύου δράσεων, πρότυπο στο Μεσογειακό χώρο, με κοινή αναφορά στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τις αλληλεπιδράσεις με τα χερσαία οικοσυστήματα και τις συμβατότητες , τα προβλήματα και τους κινδύνους με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες .
Δυστυχώς από το 2010 έως και σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει δύο δημοτικές αρχές, το έργο είναι εγκαταλελειμμένο, απαξιωμένο και ήδη η φθοροποιός δύναμη του χρόνου εμφάνισε τα σημάδια της.
Η προσπάθεια για ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων διαδρομών αποτελεί σπουδαίο αναπτυξιακό πόλο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία.
Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι τώρα ευνοϊκότερο για την δημιουργία τέτοιων δράσεων. Η διεθνής αλλά και η Ευρωπαϊκή πρακτική αποδεικνύει ότι τα «υποβρύχια καταδυτικά πάρκα» εύκολα γίνονται πόλοι έλξης της διεθνούς οικογένειας των αυτοδυτών και επειδή η κατάδυση μπορεί να γίνεται σε 12-μηνη βάση, μπορούν επίσης να αποτελέσουν και έναυσμα για την ενίσχυση της προσπάθειας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Ο αριθμός των πιστοποιημένων αυτοδυτών σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια και αυξάνεται κατά 1,3 εκατομμύρια κάθε χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταδύσεων. Παγκοσμίως λειτουργούν περισσότερα από 80 οργανωμένα καταδυτικά πάρκα και 15 Υποβρύχια Μουσεία.
Επιτυχημένο τουριστικό παράδειγμα, το Καταδυτικό Πάρκο στα νησιά Medes της Ισπανίας, που δέχεται σχεδόν 1500 δύτες ημερησίως, στο Ισραήλ, το υποθαλάσσιο αρχαίο λιμάνι στην Καισάρεια, και στην Μπάια της Ιταλίας, νότια από την Νάπολη, που καλύπτει έναν υποβρύχιο οικισμό που καταποντίστηκε λόγω σεισμού, και λειτουργεί από το 2007.
Η Μάλτα έχει γίνει διεθνής καταδυτικός προορισμός, με περισσότερες από 30 ποντίσεις μικρών και μεγάλων «κουφαριών πλοίων». Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι το ναυάγιο της «Ζηνοβίας» έξω από την Λάρνακα δέχεται περισσότερους από 50.000 επισκέπτες, Η γειτονική μας Τουρκία, βάζει σε εφαρμογή πρακτικές λύσεις για την ανάδειξη της ως του πρώτου καταδυτικού προορισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα ο δήμος της Καλύμνου υπήρξε πρωτοπόρος.
Πέρασαν όμως ήδη έξι χρόνια και το νησί έμεινε στάσιμο με κίνδυνο να καταστεί πλέον μη ανταγωνιστικό.
Πολλοί δήμοι διεκδικούν δυναμικά το κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού. Καταδυτικό πάρκο προτείνει η Λέρος με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων, με σημαντικές προτάσεις εκ μέρους τους, μία εκ των οποίων αποτελεί η δημιουργία σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου, πολυδύναμου ανοιχτού ενυδρείου με κλείσιμο ενός κόλπου με ειδικά δίχτυα και εμπλουτισμό του με πολλά θαλάσσια είδη, που θα λειτουργήσει ως ερευνητικό θαλάσσιο πάρκο αλλά και ως επισκέψιμο καταδυτικό πάρκο, μία ήπια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, πέραν της επιστημονικής διάστασης του εγχειρήματος.
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Δήμοι Μεθώνης-Σαπιέντζας, Κέας-Μακρονήσου, Πύλου και έχουν ήδη κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις.
Επίσης στη ζώνη Ν. Ευβοϊκού – Σουνίου πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο «καταδυτικού πάρκου» με αρχαία ναυάγια Η ίδρυση του «υποβρύχιου Μουσείου» δρομολογήθηκε με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Στην Κάλυμνο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για δημιουργία υποθαλάσσιων πάρκων.
Στα Αργινώντα υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες οι χερσαίες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Στην όμορη θαλάσσια περιοχή της Τελέντου, περιμένει αναξιοποίητος ο υποβρύχιος οικισμός που καταποντίστηκε λόγω σεισμού.
Η Κάλυμνος μπορεί να αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς, αρκεί να ολοκληρώσει τις αναγκαίες υποδομές.
Η πολιτεία οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει για την Κάλυμνο με επανορθωτικό τρόπο, προκειμένου να εξισορροπήσει την άνιση ανάπτυξη που συντελέστηκε σε σχέση με τα άλλα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Η Περιφέρεια οφείλει να συμβάλει στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, στην υποστήριξη για την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, στην ενδυνάμωση της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας. στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο δήμος οφείλει να πιέσει άμεσα, ,ώστε να τακτοποιηθούν οι όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες υπάρχουν, σχετικά με τον υποθαλάσσιο χώρο του κόλπου των Αργινωντών, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.
Ο δήμος οφείλει να μεριμνήσει, για την σύνταξη των μελετών, την ένταξη και υλοποίηση του έργου των υποθαλάσσιων διαδρομών.
Ο δήμος οφείλει να πιέσει αρμοδίως, για τη θέσπιση νόμου, ο οποίος θα προβλέπει κίνητρα για επενδύσεις τόσο στον τουρισμό όσο και των άλλων συνοδών κλάδων, στο πλαίσιο της νησιωτικότητας, εκμεταλλευόμενοι έτσι τη διάθεση των μεταναστών Καλύμνιων, οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν για την ανάπτυξη της Καλύμνου μας.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Καλύμνου να διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τον χώρο των Καταδύσεων.
Τώρα είναι η ευκαιρία της Καλύμνου να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,
Τώρα είναι η ευκαιρία της Καλύμνου να αξιοποιήσει την διάθεση των μεταναστών μας , οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Τώρα είναι η ευκαιρία τα Αργινώντα ,μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, να γίνουν τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης καταδυτών απ΄ όλο τον κόσμο.
Για την Παράταξη
Ο Επικεφαλής Μαστροκούκος Γιάννης